15. 4. 2014 Brno-Tuřany – Čisté Tuřany opakované podaly podnět na stavební úřad v Brně-Černovicích. Vedoucí stavebního úřadu provedla v únoru 2014 dvě kontroly. V té době již na pozemcích byla shrnuta ornice na pozemcích, u kterých k této činnosti nebylo vydáno povolení. Tuto činnost shrnula větou: „Na místě nebyla v době prohlídek zjištěna žádná stavební činnost  či provádění zemních prací.“ Sdružení tak opakovaně podalo podnět s dalšími důkazními materiály o tom, že dochází k nelegální činnosti. Sdělení úřednice bylo obdobné: „V závěru považujeme tedy za potřebné zdůraznit, že při kontrole předmětného území nebyla zjištěna činnost v rozporu se stavebním zákonem a proto stavební úřad neuložil žádná opatření.“

„Závěry černovického stavebního úřadu nás velice překvapily. Při nahlížení do spisu jsem paní Nosálovou, vedoucí odboru, přímo odkazovala na porušované paragrafy stavebního zákona. Ona mi sdělila, že to záleží jen na výkladu toho zákona, ale že to ještě probere s právním oddělením,“ konstatovala Hana Kašpaříková, jednatelka sdružení.

Kromě k černovickému úřadu podalo sdružení od února další podněty, a to na Odbor územního a stavebního řízení Magistrátu města Brna, který však podnět postoupil stavebnímu úřadu I. stupně, tedy zpět do Černovic. A také Odboru majetkovému Magistrátu města Brna, od něhož zatím vyjádření nedorazilo.

Rozhořčení pocítilo sdružení i v tom, že v úvodu dopisu vedoucí stavebního odboru paní Nosálová uvedla: „Dále považujeme za potřebné zdůraznit, že dle stanov vašeho občanského sdružení Čisté Tuřany byl tento spolek zřízen zejména za účelem ochrany přírody, krajiny, zemědělského půdního fondu, ochrany životního prostředí v území městské části Brno-Tuřany. Pozemky, které jsou předmětem vašeho zájmu, se však nachází na území jiné městské části, jedná se o ostatní plochu již dávno vyjmutou ze ZPF. Pozemky se nachází uvnitř stávající průmyslové zóny a jsou určeny Územním plánem města Brna k zastavění stavbou pro zpracovatelský průmysl. Na pozemku nejsou žádné dřeviny. Není tedy vůbec jasné, jak uvedené pozemky souvisí s ochranou přírody a krajiny, ochranou ZPF, navíc na území městské části Tuřany.“

„Paní Nosálová opomenula do dopisu uvést i další cíle našeho sdružení, které jsou hned pod ochranou přírody a krajiny a životního prostředí, a tím je tvorba bezpečného prostředí z hlediska dopravy a také rozvoj demokracie a otevřené občanské společnosti. V textu navíc správně uvedla slovíčko zejména, ze kterého vyplývá, že můžeme zasahovat do dění v okolním území, a to zejména pokud se nás záměry do nich situované dotknou,“ uvedla Kašpaříková s tím, že však už jde o slovíčkaření a nechápe pohnutky úřednice. „Chápu, že nebyly zvyklé, že po nich občané něco vyžadují a my jsme je za poslední měsíc již dvakrát osobně navštívili nahlédnout do spisu a žádáme po nich šetření, ale to je nedílnou součástí jejich pracovní náplně,“ doplnila Kašpaříková.

Více o podnětech podávaných sdružením a odpovědi úředníků v článku Jak se staví k nelegální činnosti společnosti CTP na Černovické terase úředníci?

Příspěvek byl publikován v rubrice Průmyslová zóna se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

1 komentář u Tiskové prohlášení: Vedoucí černovického stavebního odboru považuje dle místního šetření, že práce společnosti CTP byly z hlediska stavebního zákona v pořádku.

1. Amazon napsal:

Dobrý den Stavební úřady jsou na h…o .Jejich úřední hodiny hrůza, činnost mizivá a některé jejich vyjádření k nepochopení. Stavební úřad v Tuřanech není vyjímkou