Tiskové prohlášení: Středem pozemku nabídnutým hejtmanem Haškem pro výstavbu Amazonu vede vysokotlak plynu

26. 3. 2014 Brno-Tuřany – Čisté Tuřany i nadále sledují vývoj výstavby logistického centra Amazon u letiště v Tuřanech. Tentokrát přišli s informací, že středem pozemku parcelní číslo 2269/1 vede vysokotlaký plynovod.

„Této informace si všimli již v době, kdy byl hejtmanem Jihomoravského kraje Haškem pozemek nabídnut. Je to zřejmé z Územního plánu města Brna[1]. Snažíme se však informace potvrzovat z několika stran,“ uvedla Hana Kašpaříková, jednatelka sdružení.

Ochranná pásma plynárenských zařízení[2] upravuje § 68 energetického zákona č. 458/2000 Sb. a definuje je jako souvislý prostor v bezprostřední blízkosti plynárenského zařízení u ostatních plynovodů a plynovodních přípojek 4 m na obě strany od půdorysu. V ochranném pásmu je zakázáno provádět činnosti, které by mohly ohrozit plynárenská zařízení, jejich spolehlivost a bezpečnost provozu.

Kromě ochranných pásem existují také bezpečnostní pásma plynárenských zařízení[3], která upravují § 69 a příloha bezpečnostní pásma plynových zařízení[4] výše uvedeného zákona. U vysokotlakého plynovodu a plynovodních přípojek do tlaku 40 barů včetně činí u DN100 (pozn. jedná se o označení průměru potrubí) bezpečnostní pásmo 10 m. Bezpečnostní pásma jsou určena k zamezení nebo zmírnění havárií plynových zařízení a k ochraně života, zdraví, bezpečnosti a majetku osob. Zákon pak ukládá, že ve výše uvedených pásmech je možné realizovat veřejně prospěšné stavby, pokud se prokáže jejich nezbytnost.

Občanské sdružení proto zjišťovalo, jaké zařízení pozemkem vede a zjistilo, že se jedná právě o vysokotlaké zařízení DN100 o tlaku 25 barů a získalo též jeho zákres[5].

„Jak je vidět z mapových podkladů, ten vysokotlak vede středem pozemku. Halu Amazonu by tak museli rozdělit na dvě části, nebo udělat přeložku potrubí. Výstavbu haly nad ním jim podle platné legislativy nemohou plynaři povolit,“ uvedla Kašpaříková a informaci doplnila: „Minulý týden jsme se byli v lokalitě podívat a nafotit ji. Již v minulosti se nám vyplatilo pořizovat si snímky pozemků, jako například u Černovické terasy, kde jsme tak zaznamenali nelegální činnost probíhající na pozemcích města Brna.“

[1] Územní plán města Brna

Vysokotlak[2] Ochranná pásma dle § 68 zákona č. 458/2000 Sb., energetický zákon

[3] Bezpečnostní pásma dle § 69 zákona č. 458/2000 Sb., energetický zákon

[4] Příloha zákona č. 458/2000 Sb., energetický zákon

[5] foto vysokotlaku (modrý)

1 – kopie Fotografie z území:

Příspěvek byl publikován v rubrice Průmyslová zóna se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.