logo VIA15. 7. 2014 Brno-Tuřany – Obyvatelé brněnských Tuřan i okolních čtvrtí, kteří odmítají účelové změny územního plánu v oblasti Černovických terasy, podpořila Nadace VIA. Díky tzv. Rychlému grantu, který získal spolek Čisté Tuřany, budou moci rychle a účinně hájit svá práva.

Původně byla průmyslová zóna na Černovické terase vybudována za účelem podpory vědy a techniky a lehkého průmyslu navázaného na okolní příležitosti. Vládní usnesení jasně stanovilo, že v zóně nebude postor pro těžký průmysl, skladování nebo distribuci. Nicméně v době řešení situace s logistickým centrem společnosti Amazon město vyvinulo tlak a podařilo se mu toto usnesení změnit. Nyní se místní obávají většího znečištění životního prostředí a zatížení nedostatečné dopravní infrastruktury. Díky Rychlému grantu budou moci podat žalobu na dílčí změnu územního plánu.

Celý proces považujeme za nesrozumitelný a netransparentní. Veřejné jednání podle našeho názoru proběhlo nekorektně,“ říká Hana Kašpaříková ze spolku Čisté Tuřany.

„Rozhodnutí může být v ČR precedentem, který se dá využít i do budoucna nejen v Brně. V ideálním případě bude v průmyslové zóně obnoven zákaz výstavby logistiky a těžkého průmyslu,“ uvedla Kašpaříková a dodala: „Dosud nám kromě Nadace Via přispěli na žalobu i jednotliví dárci, a to částkou přibližně 15 000 korun. Ještě však potřebujeme přibližně stejnou částku získat na další soudní výlohy. Již nyní však zadáme právníkům vypracování žaloby.“

Čisté Tuřany se již několik let věnují problematice územního plánování, správních řízení a zapojování spoluobčanů do veřejného života. Spolek vznikl v roce 2011 v reakci na změny v územním plánu, ve kterém se počítalo se zastavěním stovek hektarů území obce průmyslovou zónou.

Rychlé granty představují jednoduše dostupné prostředky na řešení problémů, které se netýkají pouze několika občanů, ale přímo či nepřímo všech obyvatel dané lokality. Pomocí Rychlého grantu je možné upozornit na aktuální problematickou situaci, pružně a důrazně zareagovat na veřejné dění a/nebo získat odborné podklady pro alternativní řešení problému.

Nadace VIA podporuje a posiluje aktivní účast veřejnosti na rozvoji demokratické společnosti v České republice. Podporuje rozvoj dobrých vztahů a spolupráce v českých obcích, protože je přesvědčena, že právě to je cesta, na níž mohou lidé převzít odpovědnost za prostředí kolem sebe. Podporuje rozvoj neziskových organizací, protože jsou na cestě k občanské společnosti nenahraditelné. Podporuje rozvoj dárcovství, protože občanská společnost ani neziskové organizace nemohou existovat bez podpory osvícených jednotlivců, firem a institucí. http://www.nadacevia.cz

Příspěvek byl publikován v rubrice Průmyslová zóna se štítky , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

4 komentáře u Tiskové prohlášení: Spolku Čisté Tuřany se podařilo získat finance na žalobu dílčí části Aktualizace územního plánu Brna

1. Nařízení vlády napsal:

Jen bych chtěl upozornit, že to nařízení vlády, které zmiňujete, bylo v roce 2003 změněno a konkrétně o pozemku parc. číslo 2828 se píše následující:

Využití pozemků vně území Brněnské průmyslové zóny – Černovická terasa (podle přílohy č. 2b) tohoto usnesení), vymezeného územním plánem města Brno ze dne 30.6.2000, bude v kompetenci Města Brno a v souladu s platným územním plánem.

Žádné omezení se tedy na ně nevztahuje….