Tiskové prohlášení: Probíhají terénní práce na pozemcích města Brna legálně?

18. 3. 2014 Brno-Tuřany – Občanské sdružení Čisté Tuřany podalo v průběhu tohoto roku několik podnětů ke kontrole směřovaných na úřad městské části Brno-Černovice a Magistrát města Brna, přidali se také občané. Na brněnské Černovické terase totiž probíhají zemní práce na pozemcích, které dosud vlastní město Brno přesto, že zatím není podepsána smlouva o prodeji pozemků, na kterých má stát logistické centrum Amazon.

Členové sdružení pořídili v předchozích měsících sérii snímků, které dokazují pracovní činnost přesto, že teprve probíhá zjišťovací řízení o tom, zda proběhne kompletní posouzení vlivů na životní prostředí. Do stavebního povolení, součástí kterého bývá i skrývka zeminy a příprava pozemku pro výstavbu je ještě daleko. Vyvstává tak podezření na nelegálnost veškerých prací.

„Podnět[1] k dozoru jsme byli nuceni podat opakovaně. Paní Nosálová, úřednice Odboru výstavby a územního plánování v Černovicích, nám v podstatě sdělila, že v době kontrol žádná nelegální činnost neprobíhala[2]. Několik dní na to však byla ornice z pozemků města Brna odhrnuta na kraj pozemku tak, aby na něj nebylo vidět,“ uvedla Hana Kašpaříková, jednatelka sdružení. Dále Čisté Tuřany upozorňují na to, že v ohlášení odstranění stavby starého letiště je uvedeno, že nebudou využity okolní pozemky, které vlastní město Brno. Přesto je na ně rozhrnován a hutněn materiál právě ze zbouraných původních hal.

Kromě sdružení přichází podněty na úřady také od občanů. „Minulý týden nám přistála v emailu zpráva od občana, který zaslal podnět týkající se přetížených nákladních vozidel bez SPZ odvážejících zeminu z pozemků určených pro výstavbu Amazonu na magistrát,“ dodala Kašpaříková s tím, že podnět obsahoval i fotografie nákladních aut.

Do dnešního dne nepřišla sdružení odpověď na to, zda vydal černovický úřad povolení k těmto činnostem. K dispozici tak má pouze rozhodnutí z loňského roku týkající se odstranění areálu starého letiště a kácení dřevin a k tomu potvrzení o neexistenci stavby vydané černovickým stavebním úřadem. Toto slouží společnosti CTPark Invest jako podklad pro zápis do katastru nemovitostí. Z povahy věci tak vyplývá, že pokud byla stavba odstraněna a formálně neexistuje, neměly by probíhat ani stavební práce.

Dnes se budou zastupitelé města Brna vyjadřovat k prodeji pozemků, na kterých již v minulých týdnech proběhla skrývka ornice a na podzim pyrotechnické průzkumy. Pokud se zastupitelé rozhodnou pozemky prodat, zdá se, že veškerá tato činnost bude legalizována. Nabízí se proto otázka, zda budou takto dodržovány i smluvně upravené záležitosti.

[1] Podnět k dozoru dle § 171 zákona č. 183/2006 Sb., stavební zákon ze dne 12. 3. 2014, vč. fotografií

[2] Odpověď úřednice stavebního úřadu v Brně-Černovicích
Stavební úřad provedl v předmětné lokalitě kontrolní prohlídky ve dnech 14. a 18. 2. 2014.
Na místě nebyla v době prohlídek zjištěna žádná stavební činnost či provádění zemních prací. Dle sdělení spol. CTPark byla po dokončení odstranění stavby, nazvané „CTPark Brno, fáze II,starý areál letiště Brno-Černovice“   prováděna postupná recyklace odpadu, obnažen stávající vrt, provedena oprava hutnění zásypů po odstraněných podzemních objektech,dorovnání pláně po demolicích,dočištění staveniště.
Uvedené práce nepodléhají souhlasu či povolení stavebního úřadu.

Video z lokality

Fotografie z lokality:

nova castPanoramatická fotografie lokality – bývalé letiště, záchranná stanice – 21. 9. 2011

P1110980Pozemek města Brna parc. č. 2828/1 – jsou pokládány betonové desky pro stavební buňky – 10. 1. 2014

DSC03135Pozemek města Brna parc. č. 2828/1 – do té doby zatravněný – 13. 1. 2014

DSC03123

Pozemek města Brna parc. č. 2828/1 –  je odstraněn chodník a prováděny terénní úpravy pro vjezd na pozemek – 13. 1. 2014

DSC03147Pozemek města Brna parc. č. 2828/6 – pozemek využitý pro odstranění stavby přes to, že neměl být dotčen – 13. 1. 2014

IMG_0693Pozemky města Brna – zatravněný pozemek parc. č. 2828/1, skrývka zeminy na pozemku parc. č. 2828/6 – 13. 1. 2014

IMG_0710Pozemek města Brna parc. č. 2828/1 – již po skrývce ornice (vpravo) – 11. 2. 2014

IMG_0714Na betonové desky na pozemku města Brna parc. č. 2828/1 byly položeny stavební buňky společnosti CTP Invest – 11. 2. 2014

DSC03299Pozemek města Brna parc č. 2828/6 na nějž byla rozprostřena a zhutněna stavební suť. Předtím však proběhl pyrotechnický průzkum – 27. 2. 2014.

DSC03308Opět pozemek města Brna parc č. 2828/1, u kterého byla vytvořena proluka pro pojezd nákladních aut – 27. 2. 2014.

DSC03330Poté, co jsme začali celou lokalitu fotit, pán nastoupil a přejel na pozemek, který byl již zhutněn, k dalším strojům. Opět se jedná o pozemek města Brna parc č. 2828/1 – 27. 2. 2014.

DSC03323Rozdíl navezených vrstev na pozemku parc č. 2828/6 a pozemku parc č. 2828/1 se skrytou ornicí – 27. 2. 2014.

DSC03341Pohled na celou lokalitu – pozemky města Brna – 27. 2. 2014.

DSC03343Pozemek města Brna parc č. 2828/1 byl též využit ke skládkování zeminy – 27. 2. 2014.

DSC03367Stavební buňky společnosti CTPark Invest položené na pozemku parc č. 2828/1, které tam v době odstranění bývalého letiště nebyly. Objevili se tam až poté – 27. 2. 2014.

DSC03365O tom, že se jedná o stavební buňky společnosti není snad pochyb. Značí to ponechaná cedule – 27. 2. 2014.

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené, Průmyslová zóna se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

2 komentáře u Tiskové prohlášení: Probíhají terénní práce na pozemcích města Brna legálně?

1. Pingback: Otevřený dopis Amazonu i dalším investorům

2. Eliška napsal:

podle mě ne.. nemohou přeci zásadní zemní práce od firem z třetí strany probíhat ilegálně? Na to musí být povolení ne?