Aktualizováno: Tiskové prohlášení k záměru Amazonu

19. 11. 2013 Brno – Čisté Tuřany, občanské sdružení se minulý týden vyjádřili k záměru vybudovat na Černovické terase logistické centrum, které má zabírat podlahovou plochu až 95 000 m2 a výšku 16 m. Lhůta pro vyjádření se k záměru byla do čtvrtka 14. 11. 2013.

O záměru Amazonu již vědí delší dobu. “O tom, že Amazon plánuje výstavbu logistického centra, proběhla zpráva v tisku již v polovině srpna. Samotná jednání o výstavbě však sledujeme až od počátku září.” sdělila Hana Kašpaříková, jednatelka občanského sdružení Čisté Tuřany. Na zářijovém zasedání zastupitelstva městské části totiž zaznělo z úst starosty Jakubce, že proběhlo jednání se starosty okolních městských částí a náměstkem primátora města Brna Pospíšilem. “Informace o jednání byla pro nás prvním impulzem začít se na proběhlé schůzky ptát. Zjistili jsme například, že se záměrem nesouhlasí ani Rada městské části Brno-Slatina, protože se v sousedství záměru plánuje postavit klidová zóna určená k bydlení Slatina – Zelené město.” dodala Kašpaříková. Veškeré získané informace nahrávají zástupci sdružení na své webové stránky do záložky Logistické centrum Amazon[1], čímž se snaží informovat své spoluobčany.

Dne 25. 10. zveřejnil Jihomoravský kraj na své úřední desce oznámení záměru[2], což dává možnost veřejnosti se do procesu povolení stavby zapojit. “Oznámení záměru, které zpracovala společnost Amec, jsme si pečlivě prostudovali a našli v něm nedostatky, které jsme shrnuli do deseti bodů vyjádření, ve kterém také žádáme, aby proběhlo celé řízení EIA[3].” uvedla Kašpaříková. Mezi hlavní nedostatky řadí jednatelka sdružení to, že v dokumentaci není vůbec řešen průjezd nákladních aut, ale také automobilů zaměstnanců přes jejich městskou část, kde je doprava v současné době na hranici únosnosti[4]. Nebo tvrzení, že se v současné době překračované hodnoty znečištění ovzduší[5] zvýší jen o zanedbatelnou hodnotu se závěrem, že to nebude mít negativní vliv na zdraví.

Nyní nastává doba, kdy kraj bude vyhodnocovat připomínky, které mu byly doručeny. Zástupci sdružení budou i nadále vývoj záměru sledovat a budou se snažit informovat spoluobčany všemi dostupnými kanály. “Často padá u těchto záměrů od některých občanů celkem pochopitelná otázka, zda nechceme, aby vznikala nová pracovní místa? Samozřejmě, že chceme, ale záleží na mnoha faktorech. A jednou z našich připomínek směrem ke kraji – bude těch míst 1.000 nebo 6.000? Protože v tomto se informace probíhající v médiích od těch v dokumentaci liší.” dodává Kašpaříková.

jednatelka Čisté Tuřany, občanské sdružení
email: cisteturany@email.cz

Příloha: Vyjádření k oznámení záměru “Objekt G1, CTPark Brno III” ve zjišťovacím řízení

[1] Logistické centrum Amazon, naleznete mj. informace o jednání starostů
[2] Oznámení záměru „Objekt G1, CTPark Brno III“
[3] EIA – z angl. Environmental Impact Assessment, tj. vyhodnocení vlivů na životní prostředí
[4] Přesný údaj z Celostáního sčítání ŘSD 2010 na komunikaci č. 15283 je 9228 aut/denně. Více na http://scitani2010.rsd.cz, komunikace č. 15283 a č. II/380, tj. komunikace vedoucí přes městskou část Brno-Tuřany ze Slatiny na Hodonín).
[5] MČ Brno-Tuřany je zařazena do tzv. OZKO, tj. oblasti se zhoršenou kvalitou ovzduší. Viz například “Věstník právních předpisů – Jihomoravský kraj

Více ke kauze se dozvíte v záložce Logistické centrum Amazon.

Příspěvek byl publikován v rubrice Doprava, Obchvat, Ovzduší, Průmyslová zóna se štítky , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

2 komentáře u Aktualizováno: Tiskové prohlášení k záměru Amazonu

1. Mach napsal:

Klobouk dolů! Opravdu skvělá práce Čistých Tuřan! Městská část Tuřany má štěstí, že v ní aktivně působí takové občanské sdružení, které supluje aktivitu ochrany životních podmínek MČ, kterou by mělo zajišťovat občany Tuřan demokraticky zvolené zastupitelské orgány resp. Úřad MČ a jeho aparát (bohužel pasivní nebo neschopný). Díky vám.

2. admin napsal:

Dobrý den pane Machu,

na posledním zastupitelstvu pan Dorazil, opoziční zastupitel, navrhl hlasovat o bodu, aby městská část podala k záměru též vyjádření. Zastupitelé to odhlasovali. Nyní máme informaci, že úřad městské části stihl do daného termínu, čtvrtka 14. 11. 2013, podat též vyjádření.

Jakmile budeme mít více informací, poskytneme je.

Každopádně děkujeme za pochvalu.